Ingenting är omöjligt!

Renata Chlumska
Universitetet i Stockholm
4 december 2010
http://www.renatachlumska.se/


Idag har jag varit på en inspirationsdag med Aloe Vera. Det var mycket intressant att lyssna på bl.a äventyraren Renata Chlumska. Vi fick höra om hur hon besteg Mount Everest och expeditionen runt USA på 439 dagar i kajak och på cykel. En fantastisk resa med med många svåra etapper, men det är ändå målet som är det viktigaste, att äntligen komma i hamn. För Renata är ingenting omöjligt!

I en och en halv timme berättade Renata om sina äventyr. Allt började med intresset för bergsklättring hemma i Malmö. Det var Göran Kropp som ledde kursen. Det blev förtjusta i varann och tycke uppstod. Han planerade då att bestiga Mount Everest. Görans resa började med att cykla till Nepal för att avsluta med bestigning av Mount Everst. Renata ville följa med Göran på resan.
- Hur svårt kan det vara att cykla? Det är ju bara att cykla, sa hon. Nu var det inte så lätt. Göran sa att det inte skulle fungera. Hans sponsorer skulle aldrig acceptera det. Nu blev det ändå så att Renata flög ner till Nepal och fick vara med i expeditionen fram till baslägret. Det här var 1995. Allt gick bra och Renata var fast besluten att göra samma sak, att bestiga Mount Everest. Efter mycket träning besteg Renata Mount Everest den 5 maj -99.

Nu började Göran och Renata att planera nästa äventyr att resa runt USA i Kajak och på cykel. Året var 2000.
Nu blev det inte som de hade tänkt sig eftersom Göran förolyckades 2002. Men Renata fortsatte ändå att planera sin resa, men denna gång på egen hand. Hon var fast besluten att genomföra äventyret. Det tar tid att planera en sådan resa med hänsyn bl a till årstider och orkaner. Hennes resa började och slutade i Seattle. Det tog 439 dagar att komma runt USA för egen kraft med paddling och på land med cykel och kajak på släp efter. En fråga jag ställer mig, hur orkade hon? När det var som jobbigast koncentrerade hon sig på att ta ett litet steg i taget. Vi såg bilder från cyklingen i Klippiga bergen. Där finns det många uppförsbackar, men hon tog ett steg i taget och kom slutligen fram. Bra kämpat!

Det tog flera år att planera resan och bland det svåraste var att få ett visum. Först sökte hon ett ett arbetsvisum och fick avslag. Därefter sökte hon ett visum inom ramen för idrott, men det blev också avslag. När hon äntligen fick ett visum var det ett visum för Alien, hur konstigt låter inte det?

Det är svårt att förstå hur man kan utsätta sig för allt det hon gjorde. Vad det är som driver henne?
-Att gå utanför sin egen komfortzon gör att vi växer som människor, säger Renata.
-Att få uppleva allt fantastiskt både på hav och land. Naturen och mötet med valar och delfiner. Hon kände sig aldrig ensam, trots allt!

Jag är så imponerad av hennes berättelse, den rörde mig djupt. Det finns så mycket att berätta om hennes äventyr och allt som hon utsatte sig för. Trots att hon planerade så länge och väl fick hon ändå i slutändan ändra sina planer på grund av orkaner och översvämningar. Hon ändrade då riktning och gick vidare hela tiden utan att ge upp. Visst finns det dagar som jag inte vill gå till jobbet, säger hon.  När man vaknar upp i sitt lilla tält och det regnar och blåser och man vet att det innebär extrem utmattning, då vill man bara stanna kvar i tältet.
Men det går inte att tänka så. Hon har tagit på sig ett uppdrag för sig själv och gentemot sina sponsorer och det vill inte Renata svika.

Vi klarar mer än vi tror och visst låter det spännande att gå utanför sin egen komfortzon, men för mig är det otänkbart att utsätta mig för något liknande. För mig finns det andra utmaningar!

Kommentarer
Postat av: Jeanette

Hej hej det var jättekul igår!

2010-12-05 @ 10:16:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0